oblicz granicę ciągu w którym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19a97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 24 paź 2016, 16:00
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

oblicz granicę ciągu w którym

Post autor: 19a97 »

oblicz granicę ciągu w którym an=\(\frac{3+6+9+...+3n}{7n^2+5}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, 18:44 przez 19a97, łącznie zmieniany 1 raz.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(3+6+9+12+...+3n= \frac{3+3n}{2} \cdot n= \frac{1}{2} \cdot (3n^2+3n)\)
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{1,5n^2+1,5n}{n^2+5}= \Lim_{n\to \infty } \frac{n^2(1,5+ \frac{1,5}{n}) }{n^2(1+ \frac{5}{n^2}) }= \frac{1,5}{1}=1,5\)

Zakładam,że w mianowniku było \(n^2+5\), jeśli 7*7+5 to wystarczy \(\frac{ \infty }{54}= \infty\)'ale raczej takich zadań się nie znajduje w zbiorach.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ