Wartość wyrażenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19a97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 24 paź 2016, 16:00
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Wartość wyrażenia

Post autor: 19a97 »

Wartość wyrażenia \(\sin \frac{ \pi }{12}*cos \frac{ \pi }{12}\) jest:
A.liczbą niewymierną
B.pierwiastkiem równania |4x-1|=2
C.równa \(-\frac{1}{4}\)
D.równa \(\frac{1}{4}\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

\(\sin 2 \alpha =2 \sin \alpha \cos \alpha\)
w= \(\frac{1}{2} \cdot \sin( 2 \cdot \frac{ \pi }{12})= \frac{1}{2} \cdot \sin( \frac{ \pi }{6})=\frac{1}{4}\)
ODP : \(D\)
ODPOWIEDZ