Wiedząc, że lim an=4 i lim b=2/3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19a97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 24 paź 2016, 16:00
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Wiedząc, że lim an=4 i lim b=2/3

Post autor: 19a97 »

Wiedząc, że \(\Lim_{n \to\infty }a_n=4\) i \(\Lim_{n \to\infty }b_n= \frac{2}{3}\), oblicz \(\Lim_{n\to \infty }( \frac{2a_n*b_n}{a_n+b_n})\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\Lim_{n\to \infty }( \frac{2a_n \cdot b_n}{a_n+b_n} )= \frac{2 \cdot 4 \cdot \frac{2}{3} }{4+ \frac{2}{3} }= \frac{16}{14}= \frac{8}{7}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ