Wartość wyrażenia jest równa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19a97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 24 paź 2016, 16:00
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Wartość wyrażenia jest równa

Post autor: 19a97 »

Wartość wyrażenia \(\sqrt{3+2\sqrt{2}}\) jest równa
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wartość wyrażenia jest równa

Post autor: radagast »

\(1+ \sqrt{2}\)
19a97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 24 paź 2016, 16:00
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Post autor: 19a97 »

jak to obliczyłeś?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\((1+ \sqrt{2})^2=1+2 \sqrt{2}+2=3+2 \sqrt{2}\\ \sqrt{3+2 \sqrt{2} }= \sqrt{(1+ \sqrt{2})^2}=1+ \sqrt{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ