Ciąg liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Ciąg liczb

Post autor: Januszgolenia »

Jaka będzie kolejna liczba w ciągu liczb 1,2,6,16,44,120. Odpowiedź uzasadnij.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(328\) ,bo
\(a_1=1\\a_2=2\\ a_{n+1}=2(a_{n-1}+a_n)\)
Podobne do ciągu Fibonacciego :)
ODPOWIEDZ