Oblicz roznice
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz roznice
Oblicz różnicę między dwoma największymi pierwiastkami wielomianu \(w(x)=4x^4-13x^2+3\) . Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(W(x)=0\\
4x^4-13x^2+3=0\\
x^2=t\;\;t\geq 0\\
4t^2-13t+3=0\\
t=3\;\;\So\;\;x^2=3\;\;\So\;\;x=\sqrt{3}\;\; \vee \;\;\;x=-\sqrt{3}\\
t=\frac{1}{4}\;\;\So\;\;x=\frac{1}{2}\;\;\;\vee\;\;\;x=-\frac{1}{2}\\
\sqrt{3}-\frac{1}{2}=\frac{2\sqrt{3}-1}{2}\approx 1,232\)
4x^4-13x^2+3=0\\
x^2=t\;\;t\geq 0\\
4t^2-13t+3=0\\
t=3\;\;\So\;\;x^2=3\;\;\So\;\;x=\sqrt{3}\;\; \vee \;\;\;x=-\sqrt{3}\\
t=\frac{1}{4}\;\;\So\;\;x=\frac{1}{2}\;\;\;\vee\;\;\;x=-\frac{1}{2}\\
\sqrt{3}-\frac{1}{2}=\frac{2\sqrt{3}-1}{2}\approx 1,232\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę