uporządkuj podane liczby od najmniejszej do największej:
\(4,5^{-2}; \sqrt{0,4}^ \sqrt{12}; 2,5^{-2,4};0,064\)
potęgi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(4,5^{-2}=( \frac{2}{9})^2= \frac{4}{81}\\
(0,4)^{ \frac{1}{2} \cdot 12^{ \frac{1}{2} } }=(0,4)^{ \frac{1}{2} \cdot 2 \sqrt{3} }=(0,4)^{ \sqrt{3} }\\
( \frac{5}{2})^{-2,4}=( \frac{2}{5})^{2,4}=(0,4)^{2,4}\)
\(0,064=0,4^3\)
\(\frac{4}{81}<(0,4)^3<(0,4)^{2,4}<(0,4)^{\sqrt{3}}\)
(0,4)^{ \frac{1}{2} \cdot 12^{ \frac{1}{2} } }=(0,4)^{ \frac{1}{2} \cdot 2 \sqrt{3} }=(0,4)^{ \sqrt{3} }\\
( \frac{5}{2})^{-2,4}=( \frac{2}{5})^{2,4}=(0,4)^{2,4}\)
\(0,064=0,4^3\)
\(\frac{4}{81}<(0,4)^3<(0,4)^{2,4}<(0,4)^{\sqrt{3}}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.