Podzielność liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
weeronikaaa_k
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 26 mar 2016, 12:55
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Podzielność liczb

Post autor: weeronikaaa_k »

Liczba K jest najmniejsza liczną naturalna, która przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1, przy dzieleniu przez 4 daje resztę 2, przy Zakoduj drugą, trzecią i czwartą cyfrę po przecinku rozwinięcia dziesiętnego.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

O liczbie K wiadomo, że dla pewnych \(m,n\in \nn\)
\(K=3m+1\), bo przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1 oraz
\(K=4n+2\), bo przy dzieleniu przez 4 daje resztę 2.
Ponieważ ma to być to samo K, więc:
\(3m+1=4n+2\). Biorąc \(n=3p+2\), mamy
\(3m=4(3p+2)+2-1=12p+9=3(4p+3) \So m=4p+3\), więc K da resztę 1przy dzieleniu przez 3.
Zatem \(K=3(4p+3)+1, p\in \nn\).
Biorąc p=0 otrzymamy najmniejszą liczbę K o żądanej własności: K=10
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1;4;7;10---dają resztę 1 przy dzieleniu przez 3.
2;6;10;14----przy dzieleniu przez 4 dają resztę 2.
Najmniejsza z liczb spełniających oba warunki to liczba 10.
Nie podałaś pełnej treści zadania,więc nic więcej nie da się powiedzieć.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
weeronikaaa_k
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 26 mar 2016, 12:55
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Podzielność liczb

Post autor: weeronikaaa_k »

Racja, byłam pewna że zapisałam całe zadanie. Liczba K hest najmniejszą liczbą naturalną, która przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1 , przy dzieleniu przez 4 daję resztę 2, przy dzieleniu przez 5 daje reszte 3 , przy dzieleniu przez 6 daje resztę 4, a przy dzieleniu przez 7 daje reszte 5. Wyznacz pierwiastek z K. Zakoduj drugą , trzecią i czwartą cyfre po przecinku rozwinięcia dziesiętnego. Przepraszam, przez nadchodzącą maturę jestem trochę roztargniona.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Dostałaś wczoraj po 8 rano odpowiedź = 418 . Nie wiem kto i dlaczego usunął mój post. Męczyłem się nad nim ponad 20 min a o tak wczesnych porach idzie mi to z mozołem.
Z czym jeszcze masz problem :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ