zadanie z logarytmami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pankleks1000
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
Lokalizacja: Cape Verde
Podziękowania: 36 razy
Płeć:
Kontakt:

zadanie z logarytmami

Post autor: pankleks1000 »

Oblicz wartość wyrażenia \(\log_38 * log_427 - log_82.\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(log_32^3* \frac{log_33^3}{log_32^2}-log_82=3log_32 \frac{3log_33}{2log_32}- \frac{1}{3}= \frac{9}{2}- \frac{1}{3}= \frac{25}{6}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ