1.Cyfry - Jeżeli wypiszemy wszystkie liczby całkowite od 1 do 1000. to ile razy użyjemy cyfry 5?
2.Tenis stołowy - W Wielkiej Lidze TENISA STOŁOWEGO brało udział 3628146 zawodników. Zawody były rozgrywane systemem \\\"pucharowym\\\" . Ile spotkań rozegrano łącznie w czasie trwania rozgrywek?
3.Turniej szachowy - Na pewnym turnieju szachowym rozegrano 45 partii. Zawody rozgrywano systemem \\\"każdy z każdym\\\". Ilu było uczestników tego turnieju?
4.Liczba Zuzanny - Zuzanna nudząc sie na lekcjii matematyki na której była mowa o liczbach pierwszych i złożonych, napisała w zeszycie liczbe: 11111111111111222222211111111111111. Jej nauczyciel widząc tą liczbę dodał do niej 6 i zadał Zuzannie pracę domową. Uczennica ma sprawdzic czy powstała w ten sposób liczba jest pierwsza czy złożona? Pomóż Zuzannie rozwiązać ten problem, czy podana przez nauczyciela liczba jest pierwsza?
5.Kara - Marek jako karę za przeszkadzanie na lekcjii matematyki miał obliczyć w domu wynik następujacego działania: 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10*11*...*34*35. Po zmudnych obliczeniach otrzymał wynik: 10333147966386144929x66651337523200000000.
Ten x w liczbie powstał w ten sposób, że nauczyciel zamalował jedną z cyfr. Jeżeli Marek w ciągu 3 minut odpowie jaka to cyfra dostanie 5. Pomóż koledze wskazać prawidłowy wynik.
Zadania z treścią powtórzeniowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 162
- Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
- Podziękowania: 88 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
zad.3
n oznacza liczbę uczestników turnieju
\(n\in N\)
\({ n\choose 2}=45\\ \frac{n!}{2! \cdot (n-2)!}=45\\n(n-1)=90\\n^2-n-90=0\\\Delta=1+360=361\\ \sqrt{\Delta}=19\\ n= \frac{1-19}{2}=-9 \notin N\\n= \frac{1+19}{2}=10\)
Było 10 uczestników turnieju i rozegrano \(\frac{10 \cdot 9}{2}=45\) partii.
n oznacza liczbę uczestników turnieju
\(n\in N\)
\({ n\choose 2}=45\\ \frac{n!}{2! \cdot (n-2)!}=45\\n(n-1)=90\\n^2-n-90=0\\\Delta=1+360=361\\ \sqrt{\Delta}=19\\ n= \frac{1-19}{2}=-9 \notin N\\n= \frac{1+19}{2}=10\)
Było 10 uczestników turnieju i rozegrano \(\frac{10 \cdot 9}{2}=45\) partii.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.