Zadania na logikę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 162
- Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
- Podziękowania: 88 razy
Zadania na logikę
1.Zwykłe dodawanie - Oblicz sumę cyfr jakich zużyto do zapisu liczb od 1 do 1.000.000
2.Dwie Liczby Parzyste - Znajdź dwie kolejne liczby parzyste, których iloczyn jest równy 840.(są dwie odpowiedzi)
3.Fajniutki układzik równań - Rozwiąż układ równań:
yz/x=10/3
zx/y=15/2
xy/z=6/5
gdzie x,y,z są dodatnie.Podaj liczbę y.
4.Najprostsze,zwykłe dodawanie na świecie - Oblicz sumę cyfr jakich użyto do zapisu liczbo od 1 do 1 000 000 000 000.
5.Wanny - W dwóch identycznych wannach jest po tyle samo wody. Z pierwszej wanny woda wypływa w ciągu 30 minut, a z drugiej w ciągu 15 minut.Prędkość wypływu wody w obu wannach jest stała. W ciągu ilu minut w pierwszej wannie będzie 3 razy więcej wody niż w drugiej po ich jednoczesnym odetkaniu?
2.Dwie Liczby Parzyste - Znajdź dwie kolejne liczby parzyste, których iloczyn jest równy 840.(są dwie odpowiedzi)
3.Fajniutki układzik równań - Rozwiąż układ równań:
yz/x=10/3
zx/y=15/2
xy/z=6/5
gdzie x,y,z są dodatnie.Podaj liczbę y.
4.Najprostsze,zwykłe dodawanie na świecie - Oblicz sumę cyfr jakich użyto do zapisu liczbo od 1 do 1 000 000 000 000.
5.Wanny - W dwóch identycznych wannach jest po tyle samo wody. Z pierwszej wanny woda wypływa w ciągu 30 minut, a z drugiej w ciągu 15 minut.Prędkość wypływu wody w obu wannach jest stała. W ciągu ilu minut w pierwszej wannie będzie 3 razy więcej wody niż w drugiej po ich jednoczesnym odetkaniu?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.5
W ciągu minuty z I wanny wypływa 1/30 zawartości,zaś z drugiej 1/15 zawartości.
Cała zawartość maleje o iloczyn czasu t przez te ułamki.
\(1- \frac{1}{30}t=3 \cdot (1- \frac{1}{15}t)\\1- \frac{1}{30}t=3- \frac{3}{15}t\\ \frac{3}{15}t- \frac{1}{30}t=2\\ \frac{5}{30}t=2\\t=12\)
Po 12 minutach w pierwszej będzie 3 razy więcej wody niż w drugiej.
W ciągu minuty z I wanny wypływa 1/30 zawartości,zaś z drugiej 1/15 zawartości.
Cała zawartość maleje o iloczyn czasu t przez te ułamki.
\(1- \frac{1}{30}t=3 \cdot (1- \frac{1}{15}t)\\1- \frac{1}{30}t=3- \frac{3}{15}t\\ \frac{3}{15}t- \frac{1}{30}t=2\\ \frac{5}{30}t=2\\t=12\)
Po 12 minutach w pierwszej będzie 3 razy więcej wody niż w drugiej.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zadania na logikę
pomnóżmy te równania stronami, otrzymamy:NieRozumiem85 pisze: 3.Fajniutki układzik równań - Rozwiąż układ równań:
yz/x=10/3
zx/y=15/2
xy/z=6/5
gdzie x,y,z są dodatnie.Podaj liczbę y.
\(xyz= \frac{10}{3} \cdot \frac{15}{2} \cdot \frac{6}{5} =30\)
czyli \(xz= \frac{30}{y}\)
teraz wyznaczmy \(xz\) z drugiego, otrzymamy:
\(xz= \frac{15}{2}y\)
No to
\(\frac{30}{y} =\frac{15}{2}y\)
stąd \(y=2\) (bo dodatnie)
Rzeczywiście fajniutki
-
- Często tu bywam
- Posty: 162
- Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
- Podziękowania: 88 razy
Re:
Zadanie 1radagast pisze:w 1) mi wyszło 4.999.996
a w 4) 4.999.999.999.996
ale to nie jest pewny wynik (dlatego pytam o odpowiedź)
84645744
7246326
27499951
918273645
100050009
323566876
555444891
135246890
Zadanie 4
8172561802756
900000000000009
27499999999951
87878754100007
1238753415986
45777777777781
98964444444512
żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa
-
- Często tu bywam
- Posty: 162
- Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
- Podziękowania: 88 razy
Re:
Sama nie wiem czemu, aż tyle, ale do każdego zadania jest tyle odpowiedzi.radagast pisze:W takim razie nie rozumiem polecenia . Dlaczego tych wyników jest tak dużo ?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
bo to jest test z podanymi odpowiedziami, w którym za prawidłową odp. dostaje się +1 pkt a za złą -1
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl