Zadania z treścią - zadania na logikę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieRozumiem85
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 162
Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
Podziękowania: 88 razy

Zadania z treścią - zadania na logikę

Post autor: NieRozumiem85 »

1.Tenis stołowy - W Wielkiej Lidze TENISA STOŁOWEGO brało udział 3628146 zawodników. Zawody były rozgrywane systemem \\\"pucharowym\\\" . Ile spotkań rozegrano łącznie w czasie trwania rozgrywek?

2.Blondynki - Dziesięć blondynek uzyskało średni wynik w teście inteligencji 102,5 punktu. Oblicz, jak zmieni się średnia (wzrośnie czy zmaleje i o ile), gdy do tej grupy dojdzie jeszcze jedna blondynka o ilorazie inteligencji 119.

3.Cyfry - Jeżeli wypiszemy wszystkie liczby całkowite od 1 do 1000. to ile razy użyjemy cyfry 5?

4.Kostka sześcienna - Rzucamy 3 razy kostką sześcienną. Ile jest takich par aby iloczyn oczek był liczbą nieparzystą?

5.Proste na płaszczyźnie - Jedna prosta dzieli płaszczyznę na dwie części. Dwie proste, które nie są do siebie równoległe, dzielą ją na 4 części. Na ile części dzieli płaszczyznę 39 takich prostych, jeżeli w każdym punkcie nie mogą się przeciąć więcej niż dwie proste?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.2
\(\frac{a_1+a_2+...+a_{10}}{10}=102,5\\a_1+a_2+...+a_{10}=1025\)
Liczysz średnia dla jedenastu osób:
\(\frac{a_1+a_2+...+a_{10}+119}{11}= \frac{1025+119}{11}= \frac{1144}{11}=104\)
\(104-102,5=1,5\)
Średnia wzrosła o 1,5.
Zad.4
Jeśli rzucasz 3 razy kostką,to otrzymujesz trójki wyników,a tu pytasz o pary,tak jakbyś rzucał dwa razy kostką.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ