Wartość wyrażenia z pierwiastkiem sześciennym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pankleks1000
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
Lokalizacja: Cape Verde
Podziękowania: 36 razy
Płeć:
Kontakt:

Wartość wyrażenia z pierwiastkiem sześciennym

Post autor: pankleks1000 »

Wartość wyrażenia \(\frac{2-x}{x^2-x+1} + \frac{1}{x+1}\) dla \(x= \sqrt[3]{3}\) jest równa?

Możliwe odpowiedzi to:
A.3
B.1,5
C.1
D.0,75

Bardzo proszę o obliczenia.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

odpowiedź D
(sprowadź do wspólnego mianownika , a dopiero potem podstawiaj x)
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

Odp. D

\(\frac{2-x}{x^2-x+1}+ \frac{1}{x+1} = \frac{(2-x)(x+1)+x^2-x+1}{(x+1)(x^2-x+1)}=\frac{3}{x^3+1} = \frac{3}{ \sqrt[3]{3}^3+1 } = \frac{3}{3+1} = \frac{3}{4}=0,75\)
ODPOWIEDZ