Oblicz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BladyWZ
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 09 mar 2016, 14:33
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Oblicz

Post autor: BladyWZ »

Bardzo prosze o pomoc
z góry dziękuje :wink:
zad.1

\(3ab - \frac{5a}{3b}\) dla \(a=4\)\(,b= \frac{1}{2}\)


zad.2

a). \(-7 \frac{1}{8} -3 \frac{5}{6} : (-7 \frac{1}{5})\)
b). \((7- \frac{1}{3} )(7+5) - \frac{3}{3} : \frac{5}{4}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: eresh »

BladyWZ pisze:Bardzo prosze o pomoc
z góry dziękuje :wink:
zad.1

\(3ab - \frac{5a}{3b}\) dla \(a=4\)\(,b= \frac{1}{2}\)
\(3\cdot 4\cdot \frac{1}{2}-\frac{5\cdot 4}{3\cdot 0,5}=6-\frac{20}{\frac{3}{2}}=6-20\cdot\frac{2}{3}=6-\frac{40}{3}=-\frac{22}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: eresh »

BladyWZ pisze: zad.2

a). \(-7 \frac{1}{8} -3 \frac{5}{6} : (-7 \frac{1}{5})\)

\(-7\frac{1}{8}-3\frac{5}{6}:(-7\frac{1}{5})=-7\frac{1}{8}-\frac{23}{6}\cdot (-\frac{5}{36})=-\frac{57}{8}+\frac{115}{216}=\frac{-1539}{216}+\frac{115}{216}=\frac{-1424}{216}=-\frac{178}{27}=-6\frac{16}{27}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: eresh »

BladyWZ pisze:
zad.2

b). \((7- \frac{1}{3} )(7+5) - \frac{3}{3} : \frac{5}{4}\)[/color]
\((7- \frac{1}{3} )(7+5) - \frac{3}{3} : \frac{5}{4}=6\frac{2}{3}\cdot 12-1\cdot\frac{4}{5}=\frac{20}{3}\cdot 12-\frac{4}{5}=80-\frac{4}{5}=79\frac{1}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ