100gr serka a w serku 0,4% borowików ile procent w 1kg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bartekino
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2016, 22:00
Płeć:

100gr serka a w serku 0,4% borowików ile procent w 1kg

Post autor: bartekino »

Hejka. Mam pytanie :) bo w domu idzie wojna. Mamy serek 100g a w nim 0,4% borowików :) ile % borowikow będzie w kilogramie tego samego serka?? Tzn jak np dodamy sobie 10 takich samych serków ile w tym kilogramie będzie borowików w %. Z góry dziękuje za odpowiedz :)
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

W kilogramie też będzie 0,4%.
bartekino
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2016, 22:00
Płeć:

Re: 100gr serka a w serku 0,4% borowików ile procent w 1kg

Post autor: bartekino »

A możesz podać jakaś podstawę do tego? Tez tak uważam ale u mnie twierdza ze w 1kg będzie 4% borowików :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

"Stężenie" borowików w serku to 0,4%.
Niezależnie od jego ilości.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

Jak dokładasz kolejny serek to dokładasz wszystkie jego składniki czyli rośnie w gramach ilość borowików jak i reszty składników więc w konsekwencji skład procentowy się nie zmienia.
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

Zawartość procentowa składnika w produkcie jest stała, bez względu na ilość tego produktu.
bartekino
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2016, 22:00
Płeć:

Re: 100gr serka a w serku 0,4% borowików ile procent w 1kg

Post autor: bartekino »

Skoro w jednym serku jest 100g i 0,4% borowików to w dwóch serkach będzie 200g serka i 0,8% borowików. Skoro zwieksZamy masę serka to także musimy zwiekszyć ilośc borowików.


Waszym tokiem myślenia okazuje sie ze w 1kg serka jest 0,4 %borowikow . A w 100g jest go 0,04g.

No ludzie. Jak weźmiemy jeszcze większa ilośc to im większa ilośc weźmiemy tym mniej będzie borowików w serku. Czyli w 1tonie jest 0,4% borowików to w 100g nie ma ich w ogóle.

Pozdrawiam kłótliwa żona! Hahaha
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

Im większa waga serka, tym większa waga borowików, ale zawartość procentowa jest taka sama.
bartekino
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2016, 22:00
Płeć:

Re: 100gr serka a w serku 0,4% borowików ile procent w 1kg

Post autor: bartekino »

Nie ma na to jakiegoś wzoru na obliczenie tego? Zeby nie było żadnych watpliwości?
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

100g serka --> 0,4%*100g=0,4g borowików

1000g serka --> 4g borowików
4g=x * 1000g
x=4/1000=0,4%
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

W jednej tonie serka też będzie 0,4 % borowików czyli 4 kg.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
brygadammn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:22
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Kontakt:

Post autor: brygadammn »

Na pewno 0,4% tak jak mówią ludzie wyżej.
ODPOWIEDZ