procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

procenty

Post autor: anison »

Sprzedawca obniżył cenę kurtki najpierw o15%, a potem o kolejne12%. Po tych obniżkach kurtka kosztowała299,20zł. Cena kurtki przed obniżkami wynosiła więc?
Matematyk_Hais
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:49
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk_Hais »

x - cena poczatkowa
x - 0.15x - cena po pierwszej obnizce
(x - 0.15x) - 0.12(x - 0.15x) - cena po drugiej obnizce
(x - 0.15x) - 0.12(x - 0.15x) = 299,20
x - 0.15x - 0.12x + 0.018x = 299,20
0.748x = 299,20
x = 400zl - cena poczatkowa
ODPOWIEDZ