Ile punktów wspólnych mają proste:
15x-20y=0 i -9x+12y=-6
ile punktów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Proste mają równania:
Pierwsza prosta:
\(12y=9x-6\;\;\;\;czyli\;\;\;\;y= \frac{9}{12}x- \frac{6}{12}\\y= \frac{3}{4}x- \frac{1}{2}\)
Druga prosta:
\(20y=15x\;\;\;czyli\;\;\;\;y= \frac{15}{20}x\\y= \frac{3}{4}x\)
Proste mają ten sam współczynnik kierunkowy,więc są równoległe.
Brak punktów wspólnych.
Pierwsza prosta:
\(12y=9x-6\;\;\;\;czyli\;\;\;\;y= \frac{9}{12}x- \frac{6}{12}\\y= \frac{3}{4}x- \frac{1}{2}\)
Druga prosta:
\(20y=15x\;\;\;czyli\;\;\;\;y= \frac{15}{20}x\\y= \frac{3}{4}x\)
Proste mają ten sam współczynnik kierunkowy,więc są równoległe.
Brak punktów wspólnych.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.