przekształć

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

przekształć

Post autor: anison »

Przekształć na prostsze wyrażenia:
a= (1+ sinα)(1- sinα)
b= (sinα-cosα)² + (sinα + cosα)²
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: przekształć

Post autor: radagast »

anison pisze:Przekształć na prostsze wyrażenia:
a= (1+ sinα)(1- sinα)
b= (sinα-cosα)² + (sinα + cosα)²
\(a=(1+ sinα)(1- sinα)=1- sin^2α =cos ^2 \alpha\)
\(b= (sinα-cosα)^2 + (sinα + cosα)^2=sin^2 \alpha -2sin \alpha cos \alpha +cos ^2 \alpha+sin^2 \alpha +2sin \alpha cos \alpha +cos ^2 \alpha=2\)
ODPOWIEDZ