oblicz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

oblicz

Post autor: anison »

Oblicz miarę kata ostrego α, jeśli:
a) cos\(\frac{1}{2}\)α = \(\frac{√3}{2}\)
b) 1 - cos2α = 0,5
c) √3tgα + 3 = 4
d) 2(1 +3sinα) = 5
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: eresh »

anison pisze:Oblicz miarę kata ostrego α, jeśli:
a) cos\(\frac{1}{2}\)α = \(\frac{√3}{2}\)

\(\cos \frac{1}{2}\alpha = \frac{\sqrt{3}}{2}\\
\frac{1}{2}\alpha = 30^{\circ}\\
\alpha = 60^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: eresh »

anison pisze:Oblicz miarę kata ostrego α, jeśli:

b) 1 - cos2α = 0,5

\(1-\cos 2\alpha = 0,5\\
\cos 2\alpha = 0,5\\
2\alpha = 60^{\circ}\\
\alpha =30^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: eresh »

anison pisze:Oblicz miarę kata ostrego α, jeśli:

c) √3tgα + 3 = 4

\(\sqrt{3}\tg\alpha =1\\
\tg\alpha =\frac{\sqrt{3}}{3}\\
\tg\alpha = 30^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: eresh »

anison pisze:Oblicz miarę kata ostrego α, jeśli:

d) 2(1 +3sinα) = 5

\(2(1+3\sin\alpha)=5\\
1+3\sin\alpha = 2,5\\
3\sin\alpha =1,5\\
\sin\alpha =0,5\\
\alpha = 30^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

d)
\(2(1+3sin\alpha)=5\;/:2\\1+3sin\alpha= \frac{5}{2}\\3sin\alpha= \frac{3}{2}\\sin\alpha= \frac{1}{2}\\\alpha=30^o\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ