Zad. z motorówką

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ks12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 16 gru 2012, 15:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Zad. z motorówką

Post autor: ks12 »

Motorówka ma przejechać 21 km w górę rzeki i wrócić do punktu wyjściowego. Wiadomo, że gdyby prędkość prądu rzecznego była dwa razy większa, czas podróży byłby o 1/15 większy. Przy wodzie stojącej podróż byłaby krótsza o 1/16 godziny. Znaleźć prędkość prądu i prędkość motorówki. Odp. 2 km/h; 14 km/h.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

To jest zagadka logiczna do ciebie. Jak się za nią zabierzesz ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Re: Zad. z motorówką

Post autor: lambda »

ks12 pisze:Motorówka ma przejechać 21 km w górę rzeki i wrócić do punktu wyjściowego. Wiadomo, że gdyby prędkość prądu rzecznego była dwa razy większa, czas podróży byłby o 1/15 większy. Przy wodzie stojącej podróż byłaby krótsza o 1/16 godziny. Znaleźć prędkość prądu i prędkość motorówki. Odp. 2 km/h; 14 km/h.

t - czas podróży
x - prędkość prądu rzecznego
y - prędkość motorówki

\(\begin{cases} \frac{21}{y-x}+ \frac{21}{y+x} =t \\ \frac{21}{y-2x} + \frac{21}{y+2x} = \frac{16}{15} t \\ \frac{21}{y} \cdot 2=t- \frac{1}{16} \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=2 \\ y=14 \end{cases}\)
ks12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 16 gru 2012, 15:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: ks12 »

Dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ