Maturalne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Maturalne

Post autor: zadaniainfomm »

Ile zer na końcu ma liczba 2016 ! ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Maturalne

Post autor: radagast »

zadaniainfomm pisze:Ile zer na końcu ma liczba 2016 ! ?
Tyle ile piątek występuje w rozkładzie liczby \(1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5 \cdot ... \cdot 2016\)
Naliczyłam 502 :)
\(\left[2016:5 \right]=403\) - co piąty czynnik ma 1 piątkę
\(\left[2016:25 \right]=80\) - co dwudziesty piąty czynnik ma 2 piątki (ale jedna już policzona)
\(\left[2016:125 \right]=16\) - co sto dwudziesty piąty czynnik ma 3 piątki (ale dwie już policzone)
\(\left[2016:625 \right]=3\) - co sześćset dwudziesty piąty czynnik ma 4 piątki (ale trzy już policzone)
ODPOWIEDZ