logarytm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

logarytm

Post autor: Artegor »

Liczba \(log_3^2 18-log_3^2 6\) jest równa

A) \(3+log_3 4\)
B) \(log_3^2 3^-1\)
C) \(3log_3 4\)
D) \(log_3 44\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: logarytm

Post autor: Binio1 »

Artegor pisze:Liczba \(log_3^2 18-log_3^2 6\) jest równa
\(2\log_{3}18 - 2\log_{3}6 = 2(\log_{3} 18 - \log_{3}6) = 2 \log_{3}\frac{18}{6} = 2\log_{3}3 = 2\cdot 1 = 2\)
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Która odpowiedź była by prawidłowa :D?
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

Zadna najblizej \(B\)
\(2\log_{3}\frac{1}{3} = 2\cdot (-1) = -2\)

Chyba ze te \(-1\) przypadkowo wpisales
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

3 do potęgi -1, tak jest w odpowiedziach jedna z nich. To zadanie z matury, kilka razy sprawdziłem czy dobrze przepisałem :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: logarytm

Post autor: eresh »

Artegor pisze:Liczba \(log_3^2 18-log_3^2 6\) jest równa

A) \(3+log_3 4\)
B) \(log_3^2 3^-1\)
C) \(3log_3 4\)
D) \(log_3 44\)

\(\log_3^218-\log_3^26=(\log_318-\log_36)(\log_318+\log_36)=\log_33\cdot\log_3(18\cdot 6)=\log_3(3^3\cdot 2^2)=\\=\log_33^3+\log_32^2=3+\log_34\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: logarytm

Post autor: eresh »

Binio1 pisze:
Artegor pisze:Liczba \(log_3^2 18-log_3^2 6\) jest równa
\(2\log_{3}18 - 2\log_{3}6 = 2(\log_{3} 18 - \log_{3}6) = 2 \log_{3}\frac{18}{6} = 2\log_{3}3 = 2\cdot 1 = 2\)

\(\log_3^218\neq \log_318^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ