Schemat Hornera - PILNE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dzyzas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2016, 11:10

Schemat Hornera - PILNE

Post autor: dzyzas »

Witam,

Sprawa jest pilna bo zaliczenie z przedmiotu jutro, a do wykonania jest zadania ze Schemetem Hornera. Ja niestety jestem noga z Matlaba i nie jestem w stanie sobie poradzic z tym zadaniem, prosze o pomoc.

Tresc zadania:
Schemat Hornera i pierwiastki wielomianu
Sprawdz, ze liczby k = 1, 2, . . . , 8 sa pierwiastkami wielomianu
w(x) = x8 −36x7 +546x6 −4536x5 +22449x4 −67284x3 +118124x2 −109584x+40320,
obliczajac wartosci w(k) w tradycyjny sposób i za pomoca schematu Hornera.
Oblicz za pomoca schematu Hornera wartosci wielomianu w(x) dla innych argumentów
z przedziału [1, 8] oraz drugim sposobem wykorzystujac fakt, ze w(x) = (x − 1)(x −
2) · · · (x − 8 ).
Zmien troche jeden ze współczynników, np. zamiast (-36) podstaw (-37). Pierwiastki
nowego wielomianu oblicz za pomoca roots oraz za pomoca eig, czyli za pomoca metody
opisanej w poprzednim zadaniu. Co zaobserwowałes? Które pierwiastki bardziej
sie zmieniły?
Powtórz eksperymenty dla innych wielomianów.
ODPOWIEDZ