zad, 6.39
wykonaj działania:
a) \(\frac{1}{1-x} - \frac{1}{1+x} - \frac{2x}{1+x^2} - \frac{4x^3}{1+x^4} - \frac{8x^7}{1+x^8}\)
wykonaj działania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 563
- Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
- Podziękowania: 360 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\frac{1}{1-x} - \frac{1}{1+x} - \frac{2x}{1+x^2} - \frac{4x^3}{1+x^4} - \frac{8x^7}{1+x^8}=
\frac{2x}{1-x^2} -\frac{2x}{1+x^2} - \frac{4x^3}{1+x^4} - \frac{8x^7}{1+x^8}=
\frac{4x^3}{1-x^4} - \frac{4x^3}{1+x^4} - \frac{8x^7}{1+x^8}=\\
\frac{8x^7}{1-x^8} - \frac{8x^7}{1+x^8}= \frac{16x^{15}}{1-x^{16}}\)
\frac{2x}{1-x^2} -\frac{2x}{1+x^2} - \frac{4x^3}{1+x^4} - \frac{8x^7}{1+x^8}=
\frac{4x^3}{1-x^4} - \frac{4x^3}{1+x^4} - \frac{8x^7}{1+x^8}=\\
\frac{8x^7}{1-x^8} - \frac{8x^7}{1+x^8}= \frac{16x^{15}}{1-x^{16}}\)