Zadanie z roztworów - procenty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie z roztworów - procenty
Po zmieszaniu roztworów soli o stężeniach 8% oraz 20% otrzymano 12 litrów roztworu o stężeniu 16%. Oblicz objętość zmieszanych roztworów.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
x --- tyle jest roztworu 8%
y----tyle jest roztworu 20%
\(\begin{cases} x+y=12\\0,08x+0,20y=12 \cdot 0,16\end{cases}\)
\(y=12-x\\0,08x+0,20(12-x)=1,92\\0,08x+2,4-0,2x=1,92\\-0,12x=-0,48\\x=4\\y=12-4=8\)
Zmieszano 4 litry roztworu o stężeniu 8% i 8 litrów roztworu o stężeniu 20%.
y----tyle jest roztworu 20%
\(\begin{cases} x+y=12\\0,08x+0,20y=12 \cdot 0,16\end{cases}\)
\(y=12-x\\0,08x+0,20(12-x)=1,92\\0,08x+2,4-0,2x=1,92\\-0,12x=-0,48\\x=4\\y=12-4=8\)
Zmieszano 4 litry roztworu o stężeniu 8% i 8 litrów roztworu o stężeniu 20%.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.