Rozwiąż zadania dwoma metodami dowodząc wprost i nie wprost.
1. Udowodnij że jeżeli przy dzieleniu przez 3 jedna liczba daje resztę 1 a druga resztę 2 to ich iloczyn przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2.
2. Wykaż, że suma pięciu kolejnych liczb naturalnych nie może być liczba pierwszą.
3. Wykaż, że jeśli liczba naturalna x z dzielenia przez 8 daje resztę 4 i liczba naturalna y z dzielenia przez 8 daje resztę 5, to iloczyn x+y z dzielenia przez 8 daje resztę 1.
4. Wykaż, że suma czterech kolejnych liczb naturalnych nie może być liczbą pierwszą.
Dowody algebra
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 gru 2015, 19:12
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
\(a=3n+1\\b=3k+2\\a \cdot b=(3n+1)(3k+2)=9kn+6n+3k+2=3(3kn+2n+k)+2\)
Otrzymujesz wielokrotność liczby 3 plus reszta r=2
2)
\(n+n+1+n+2+n+3+n+4=5n+10=5(n+2)\)
Suma ta da się przedstawić jako iloczyn liczby 5 i (n=2), a to oznacza że ma dzielnik różny od 1 i od samej siebie.
\(a=3n+1\\b=3k+2\\a \cdot b=(3n+1)(3k+2)=9kn+6n+3k+2=3(3kn+2n+k)+2\)
Otrzymujesz wielokrotność liczby 3 plus reszta r=2
2)
\(n+n+1+n+2+n+3+n+4=5n+10=5(n+2)\)
Suma ta da się przedstawić jako iloczyn liczby 5 i (n=2), a to oznacza że ma dzielnik różny od 1 i od samej siebie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
W zadaniu 3 masz sumę ,a nie iloczyn.
3)
\(x=8n+4\\y=8k+5\\x+y=8n+4+8k+5=8n+8k+9=8(n+k+1)+1\)
Otrzymujesz wielokrotność liczby 8 i reszta r=1
4)
\(n+n+1+n+2+n+3=4n+6=2(2n+3)\)
Otrzymana suma ma dzielniki 2 i (2n+3),nie tylko 1 i samą siebie,czyli jest to liczba złożona.
3)
\(x=8n+4\\y=8k+5\\x+y=8n+4+8k+5=8n+8k+9=8(n+k+1)+1\)
Otrzymujesz wielokrotność liczby 8 i reszta r=1
4)
\(n+n+1+n+2+n+3=4n+6=2(2n+3)\)
Otrzymana suma ma dzielniki 2 i (2n+3),nie tylko 1 i samą siebie,czyli jest to liczba złożona.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 gru 2015, 19:12
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć: