PROSZĘ O POMOC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dzaza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 gru 2015, 13:33
Płeć:

PROSZĘ O POMOC

Post autor: dzaza »

Witam, proszę o pomoc. Częściowo zaczęłam już robić, lecz nie mam pewności czy dobrze i stanelam w miejscu.
Wiedząc, że a+b=2 i a2 + b2 = 12−4√6, Oblicz a x b, a4 + b4, a+b,
a+b=2 /^2
a^2+2ab+b^2=4
2ab+12−4√6 = 4
2ab+12−4√6 = 4
2ab=4−12+4√6 / : 2
ab=2√6 − 4
a^4 + 2*(2√6 − 4 )^2
a^4+24+b^4=40−16√6 / − 24
a4+b4 = 16 − 16√6
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(ab=-4+2 \sqrt{6}\)
To jest dobrze,ale potrzebujesz \(a^2 b^2=(ab)^2=(2 \sqrt{6}-4)^2=24-16 \sqrt{6}+16=40-16 \sqrt{6}\)
Liczysz \(a^4+b^4=(a^2+b^2)^2-2a^2b^2=(12-4\sqrt{6})^2-2(40-16 \sqrt{6})=144-96 \sqrt{6}+96-80+32 \sqrt{6}=\)
\(=160-64 \sqrt{6}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
dzaza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 gru 2015, 13:33
Płeć:

Re: PROSZĘ O POMOC

Post autor: dzaza »

Ale jak wyliczyć z tego a^2 - b^2, a^3 + b^3 oraz a^3 - b^3
Proszę choć o jakieś naprowadzenie
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Zastosuj wzory skróconego mnożenia.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
dzaza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 gru 2015, 13:33
Płeć:

Post autor: dzaza »

(a-b)^2
a^2-2ab+b^2
a^2-2(2√6-4)+b^2
a^2-4√6+8+b^2
a^2+b^2=4√6-8
tak to ma byc ?
dzaza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 gru 2015, 13:33
Płeć:

Post autor: dzaza »

Mała poprawka
(a-b)^2
a^2-2ab+b^2
a^2-2(2√6-4)+b^2
a^2-4√6+8+b^2
a^2-b^2=4√6-8
tak to ma byc ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

nadal jest to słabo czytelne, dlaczego nie stosujesz zapisu \( :?:\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ