Zadania maturalne.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Zadania maturalne.

Post autor: Artegor »

1.Udowodnij, że jeśli \(a>0\) i \(b>0\) oraz \(a+b=1\), to \(ab \le \frac{1}{4}\)

2.Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej \(k\) liczba \(k(k+1)(k+9)(k^2+1)\) jest podzielna przez 5.

3.Wykaż, że dla dowolnej liczby \(x \in R \bez {0}\) zachodzi nierówność \(\frac{9x^4+1}{x^2} \ge 6\)

4.Wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej \(k\) liczba \(k(k^3+k^2)(k^2+3k+2)(k+2)\) jest podzielna przez 36.

5.Rozwiąż nierówność \(\frac{|x- \sqrt{3}| }{ \sqrt{3}-x }+ \sqrt[7]{625*(-125)} \ge x+5\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Zadania maturalne.

Post autor: Binio1 »

Artegor pisze:1.Udowodnij, że jeśli \(a>0\) i \(b>0\) oraz \(a+b=1\), to \(ab \le \frac{1}{4}\)
\(a+b = 1\)
\(a = 1 - b\)

Podstawiamy:
\((1-b)b \le \frac{1}{4}\)
\(-b^{2}+b-\frac{1}{4} \le 0\)
\(\Delta = 1-1 = 0\)

Ramiona paraboli skerowane do dolu i jedno miejsce zerowe czyli nierwonosc zawsze spelniona
Zmienna \(b\) zawsze jest wieksza od zera czyli nie nastapi zmiana znaku przy wspolczynniku kierunkowym zawsze bedzie ujemny
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Zadania maturalne.

Post autor: Binio1 »

Artegor pisze:5.Rozwiąż nierówność \(\frac{|x- \sqrt{3}| }{ \sqrt{3}-x }+ \sqrt[7]{625*(-125)} \ge x+5\)
Dziedzina:
\(D_{f} \in\rr \setminus\left\{\sqrt{3}\right\}\)

\(\frac{|x-\sqrt{3}|}{\sqrt{3}-x} -5 \ge x+5\)
\(\frac{|x-\sqrt{3}|}{\sqrt{3}-x} \ge x+10\)

\(x - \sqrt{3} = 0\)
\(x = \sqrt{3}\)

Sprawdzamy w przedzialach:
1. \((-\infty; 3)\)
2. \([3; \infty)\)

1.

\(\frac{-x+\sqrt{3}}{\sqrt{3}-x} \ge x+10\)
\(1 \ge x + 10\)
\(x \le -9\)
Uwzgledniajac sprawdzany przedzial: \(x\in (-\infty ; -9]\)
2.

\(\frac{x-\sqrt{3}}{\sqrt{3}-x} \ge x+10\)
\(\frac{-x+\sqrt{3}}{\sqrt{3}-x} \le -x-10\)
\(1 \le -x -10\)
\(x \le -11\)
Uwzgledniajac sprawdzany przedzial: \(x\in \emptyset\)

Odpowiedź: \(x\in (-\infty; -9]\)

Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Zadania maturalne.

Post autor: Binio1 »

Artegor pisze:3.Wykaż, że dla dowolnej liczby \(x \in R \bez {0}\) zachodzi nierówność \(\frac{9x^4+1}{x^2} \ge 6\)
Mnozymy przez \(x^{2}\) co jest zawsze dodatnie i nie musimy martwic sie o zmiane znaku rownosci
\(9x^{4} - 6x^{2}+1 \ge 0\)
\((3x^{2}-1)^{2} \ge 0\)
Kwadrat jakiejkolwiek liczby musi byc albo dodatni albo rowny 0
ODPOWIEDZ