wyznacz równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wyznacz równanie
Punkty A(3,-1) i B(-5,3) są wierzchołkami trójkata rónoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC|. Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Prosta AB ma współczynnik kierunkowy
\(a= \frac{4}{-8}=- \frac{1}{2}\)
Prosta zawierająca wysokość jest prostopadła do AB i przechodzi przez środek AB
\(S=( \frac{3-5}{2}; \frac{-1+3}{2} )=(-1;1)\)
Wspólczynnik kierunkowy dla prostopadłej to \(m=2\\bo\\a \cdot m=-1\)
Równanie :
\(y=2x+b\;\;\;\;przez\;\;(-1;1)\\1=2 \cdot(- 1)+b\\b=3\\y=2x+3\)
\(a= \frac{4}{-8}=- \frac{1}{2}\)
Prosta zawierająca wysokość jest prostopadła do AB i przechodzi przez środek AB
\(S=( \frac{3-5}{2}; \frac{-1+3}{2} )=(-1;1)\)
Wspólczynnik kierunkowy dla prostopadłej to \(m=2\\bo\\a \cdot m=-1\)
Równanie :
\(y=2x+b\;\;\;\;przez\;\;(-1;1)\\1=2 \cdot(- 1)+b\\b=3\\y=2x+3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.