pole trójkata

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

pole trójkata

Post autor: anison »

Oblicz pole trójkąta o bokach długości 4,5 oraz 7.
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

\(p = \frac{4+5+7}{2} = \frac{16}{2} = 8\)

\(P = \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)} = \sqrt{8(8-4)(8-5)(8-7)} = \sqrt{8\cdot 4 \cdot 3 \cdot 1} = \sqrt{96} = 4\sqrt{6}\)
ODPOWIEDZ