pole trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 464
- Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
- Lokalizacja: Zbąszyń
- Otrzymane podziękowania: 279 razy
- Płeć:
\(x\) - bok trojkata
Z twierdzenia Pitagorasa
\((\frac{1}{2}x)^{2} + 6^{2} = x^{2}\)
\(x^{2}-\frac{1}{4}x^{2} - 36 = 0\)
\(4x^{2}-x^{2} - 144 = 0\)
\(3x^{2} = 144\)
\(x^{2} = 48\)
\(x = \sqrt{48}\) lub \(x = -\sqrt{48}\) odrzucamy poniewaz bok nie moze byc ujemny
\(P = \frac{1}{2} \cdot x \cdot h = \frac{1}{2} \cdot \sqrt{48} \cdot 6 = 3\sqrt{48} = 12\sqrt{3}\)
Z twierdzenia Pitagorasa
\((\frac{1}{2}x)^{2} + 6^{2} = x^{2}\)
\(x^{2}-\frac{1}{4}x^{2} - 36 = 0\)
\(4x^{2}-x^{2} - 144 = 0\)
\(3x^{2} = 144\)
\(x^{2} = 48\)
\(x = \sqrt{48}\) lub \(x = -\sqrt{48}\) odrzucamy poniewaz bok nie moze byc ujemny
\(P = \frac{1}{2} \cdot x \cdot h = \frac{1}{2} \cdot \sqrt{48} \cdot 6 = 3\sqrt{48} = 12\sqrt{3}\)