Równanie z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: Artegor »

Rozwiąż równanie.
\(I \sqrt{(2- \sqrt{5} ^2)}+2-x I = 0\)
Powiedzmy, że te \("I"\) to wartość bezwzględna bo nie wiem jak oznaczyć inaczej.
Zamieniam pierwiastek na wartość bezwzględną, a potem musze sprawdzić kiedy x przyjmuje wartości dodatnie czy jak?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(|\sqrt{(2-\sqrt{5})^2}+2-x|=0\\
||2-\sqrt{5}|+2-x|=0\\
|-2+\sqrt{5}+2-x|=0\\
|\sqrt{5}-x|=0\\
\sqrt{5}-x=0\\
x=\sqrt{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ