Ułamek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Ułamek

Post autor: Artegor »

Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
\(\frac{2* (\frac{2}{5})^-1+3,5 }{4^-1*[( \frac{1}{3})^-2-( \frac{17}{10})^0] }\)

Wynik \(\frac{17}{4}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(= \frac{5+3,5}{ \frac{1}{4}*[9-1] }= \frac{8,5}{2}= \frac{85}{20}= \frac{17}{4}=4 \frac{1}{4}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ