Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Posty: 594 Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:
Post
autor: Artegor » 16 lis 2015, 17:08
Sprawdź, czy poniższa równość jest prawdziwa.
a)\(3- \sqrt{3} = \sqrt{12 -3 \sqrt{12} }\)
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 16 lis 2015, 17:16
\(P=\sqrt{12-3\cdot 2\sqrt{3}}=\sqrt{12-6\sqrt{3}}=\sqrt{(3-\sqrt{3})^2}=3-\sqrt{3}\\L=P\)
Spr.
\((3- \sqrt{3})^2=9-6 \sqrt{3}+3=12-6 \sqrt{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Binio1
Stały bywalec
Posty: 464 Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:
Post
autor: Binio1 » 16 lis 2015, 17:19
Artegor pisze: Sprawdź, czy poniższa równość jest prawdziwa.
a)\(3- \sqrt{3} = \sqrt{12 -3 \sqrt{12} }\)
Podnosimy stronami do kwadratu
\(9 - 6\sqrt{3} + 3 = 12 - 3\sqrt{12}\)
\(-6\sqrt{3} = -3\sqrt{12}\)
\(-\sqrt{36\cdot 3} = -\sqrt{12 \cdot 9}\)
\(-\sqrt{108} = -\sqrt{108}\)
Prawda
Artegor
Stały bywalec
Posty: 594 Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:
Post
autor: Artegor » 16 lis 2015, 22:27
b) \(\sqrt{2} - \sqrt{3} = \sqrt{5 - 2 \sqrt{6} }\)
Czyli lewą i prawą stronę podnoszę do kwadratu wychodzi, że \(2 - 2 \sqrt{6} + 3 = 5 - 2 \sqrt{6}\) ?
Binio1
Stały bywalec
Posty: 464 Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:
Post
autor: Binio1 » 16 lis 2015, 22:33
Dokladnie pozniej zostaje tylko zwykla redukcja
Artegor
Stały bywalec
Posty: 594 Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:
Post
autor: Artegor » 16 lis 2015, 22:36
Okej chwilke
Odpowiedź do zadania to : nie
\(5-2 \sqrt{6}=5-2 \sqrt{6}\)
Binio1
Stały bywalec
Posty: 464 Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:
Post
autor: Binio1 » 16 lis 2015, 22:42
Dlaczego "nie" jak po jednej stronie wyszlo Ci to samo co po drugiej to musz byc sobie rowne odpowiedz to prawda czyli "tak"
Artegor
Stały bywalec
Posty: 594 Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:
Post
autor: Artegor » 16 lis 2015, 22:43
Sprawdzam odpowiedzi na końcu podręcznika i właśnie też mi to nie pasuje :<
W odpowiedziach jest zaznaczone "nie"
Binio1
Stały bywalec
Posty: 464 Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:
Post
autor: Binio1 » 16 lis 2015, 23:02
Faktycznie bedzie "nie" poniewaz rownanie mozemy podnies do kwadratu pod warunkiem ze po obu stronach mamy ten sam znak czyli jezeli mamy pewnosc ze prawa i lewa strona jest dodatnia lub ujemna.
W tym przypadku lewa strona jest ujemna a prawa dodatnia czyli nie mozemy podnosic do kwadratu.
Artegor
Stały bywalec
Posty: 594 Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:
Post
autor: Artegor » 16 lis 2015, 23:11
A są jeszcze jakieś założenia co do podnoszenia stronami do kwadratu? Przy nierównościach też muszę sprawdzać strony?
Binio1
Stały bywalec
Posty: 464 Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:
Post
autor: Binio1 » 16 lis 2015, 23:17
Przy nierownosciach jesli strony sa ujemne to przy podnoszeniu do kwadratu nalezy odwrocic znak jesli sa dodatnie to znak zostaje nieruszony. Jesli strony sa roznych znakow to nie mozna podnosic do kwadratu ani rownania ani nierownosci.