Ułamek nieskracalny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Ułamek nieskracalny

Post autor: Artegor »

1.Oblicz:a) \(\frac{5^6+20*5^4}{2*5^6-100*5^3}\)

Wyszło mi, że \(\frac{5^6+2^2*5*5^4}{2*5^6-2^2*5^2*5^4}\) Co mam zrobić w dalszym etapie, skracam ale jak skrócić o tych samych podstawach gdy jest dodawanie lub odejmnowanie?

2.Sprawdz, czy poniższa równość jest prawdziwa
\(\sqrt[3]{-8 \frac{1}{6} } : \sqrt[3]{-5 \frac{1}{7} } = 1 \frac{1}{6}\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Ułamek nieskracalny

Post autor: Binio1 »

Artegor pisze:1.Oblicz:a) \(\frac{5^6+20*5^4}{2*5^6-100*5^3}\)

Wyszło mi, że \(\frac{5^6+2^2*5*5^4}{2*5^6-2^2*5^2*5^4}\) Co mam zrobić w dalszym etapie, skracam ale jak skrócić o tych samych podstawach gdy jest dodawanie lub odejmnowanie?
\(\frac{5^{6}+2^{2}\cdot 5^{5}}{2\cdot 5^{6}-2^{2}\cdot 5^{5}}\)
Dzielisz licznik i mianownik przez \(5^{5}\)
\(\frac{5+4}{2\cdot 5 - 4} = \frac{9}{6} = \frac{3}{2}\)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2015, 17:09 przez Binio1, łącznie zmieniany 1 raz.
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Ułamek nieskracalny

Post autor: Binio1 »

Artegor pisze:2.Sprawdz, czy poniższa równość jest prawdziwa
\(\sqrt[3]{-8 \frac{1}{6} } : \sqrt[3]{-5 \frac{1}{7} } = 1 \frac{1}{6}\)
\(\sqrt[3]{-\frac{49}{6}} : \sqrt[3]{-\frac{36}{7}} = \frac{7}{6}\)
\(\sqrt[3]{\frac{49}{6} \cdot \frac{7}{36}} = \frac{7}{6}\)
\(\sqrt[3]{\frac{343}{216}} = \frac{7}{6}\)
\(\frac{7}{6} = \frac{7}{6}\)
Prawda
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Wynik w zadaniu 1 to \(\frac{3}{2}\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

Juz poprawilem tam jak wyliczyles w mianowniku na koncu powinno byc \(5^{3}\) a nie \(5^{4}\)
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

No faktycznie źle przepisałem :D
ODPOWIEDZ