zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(2\pi r^2+2\pi r l=42 \pi\\2\pi r l=24\pi\)
Odejmij od pola całkowitego pole boczne i otrzymasz pole podstaw.
\(2\pi r^2=42\pi-24\pi=18\pi\\\pi r^2=9\pi\\r^2=9\\r=3\;cm\)
Oblicz wysokość l
\(2\pi r l=24\pi\\6\pi l=24\pi\\l=4\;cm\)
\(V=\pi r^2\cdot l=\pi \cdot 3^2 \cdot 4=36\pi\;cm^3\)
Odejmij od pola całkowitego pole boczne i otrzymasz pole podstaw.
\(2\pi r^2=42\pi-24\pi=18\pi\\\pi r^2=9\pi\\r^2=9\\r=3\;cm\)
Oblicz wysokość l
\(2\pi r l=24\pi\\6\pi l=24\pi\\l=4\;cm\)
\(V=\pi r^2\cdot l=\pi \cdot 3^2 \cdot 4=36\pi\;cm^3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.