trapez równoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

trapez równoramienny

Post autor: anison »

Dany jest trapez równoramienny. Oblicz obwód trapezu.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (4.26 KiB) Przejrzano 2373 razy
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Trapez ma być równoramienny,więc rysunek nie przedstawia sytuacji w zadaniu.
Trójkąt prostokątny o kącie ostrym 45 stopni jest równoramienny,czyli jego przyprostokątne są równe.
Stad mamy podstawę dłuższą:
\(a=2+3+2=7\)
Krótszą podstawę:
\(b=3\)
Ramię:
\(c^2=2^2+2^2\\c^2=4+4\\c^2=8=4*2\\c=2\sqrt{2}\)
Obwód:
\(a+b+2c=7+3+4\sqrt{2}=10+4\sqrt{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

hehe :) \(45^{o}\) czyli trojkat rownoramienny
z twierdzenia pitagorasa:
x - ramie trapezu
\(2^{2}+2^{2} = x^2\)
\(x^2 = 8\)
\(x = \sqrt{8} = 2\sqrt{2}\)

Dolna podstawa: \(2 + 2 + 3 = 7\)

Obwod: \(7 + 2 \cdot 2\sqrt{2} + 3 = 10+4\sqrt{2}\)
ODPOWIEDZ