Liczby rzeczywiste - Teraz matura

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jolka97
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 paź 2015, 21:39
Płeć:

Liczby rzeczywiste - Teraz matura

Post autor: jolka97 »

zad 14 str 8
c) \(( \sqrt{3- \sqrt{5}} + \sqrt{ \sqrt{5} + 3} )^2\)
jolka97
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 paź 2015, 21:39
Płeć:

Post autor: jolka97 »

odpowiedź : 10
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

\(\left(\sqrt{3-\sqrt{5}} + \sqrt{\sqrt{5}+3}\right)\cdot \left(\sqrt{3-\sqrt{5}} + \sqrt{\sqrt{5}+3}\right)\)
\(3-\sqrt{5}+\sqrt{\left(3-\sqrt{5}\right)\left(\sqrt{5}+3\right)}+\sqrt{\left(\sqrt{5}+3\right)\left(3-\sqrt{5}\right)}+\sqrt{5}+3\)
\(6+\sqrt{\left(3-\sqrt{5}\right)\left(3+\sqrt{5}\right)}+\sqrt{\left(3+\sqrt{5}\right)\left(3-\sqrt{5}\right)}\)
\(6+\sqrt{9-5}+\sqrt{9-5}\)
\(6+\sqrt{4}+\sqrt{4}\)
\(6 + 2 + 2 = 10\)
ODPOWIEDZ