Liczby rzeczywiste Teraz matura

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jolka97
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 paź 2015, 21:39
Płeć:

Liczby rzeczywiste Teraz matura

Post autor: jolka97 »

zad. 2 str.6 Oblicz:
b) \(\sqrt{2 \left( 2-2 \sqrt{2} \right)^2 } + \sqrt{2 \left( 2+2 \sqrt{2} \right)^2 }\)
odpowiedź : 8
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Liczby rzeczywiste Teraz matura

Post autor: eresh »

jolka97 pisze:zad. 2 str.6 Oblicz:
b) \(\sqrt{2 \left( 2-2 \sqrt{2} \right)^2 } + \sqrt{2 \left( 2+2 \sqrt{2} \right)^2 }\)
odpowiedź : 8

\(\sqrt{2 \left( 2-2 \sqrt{2} \right)^2 } + \sqrt{2 \left( 2+2 \sqrt{2} \right)^2 }=\\
=\sqrt{2}\left(\sqrt{\left( 2-2 \sqrt{2} \right)^2 } + \sqrt{\left( 2+2 \sqrt{2} \right)^2 }\right)=\\
=\sqrt{2}\left(|2-2 \sqrt{2} | + |2+2 \sqrt{2}|\right)=\sqrt{2}\left(-2+2 \sqrt{2} + 2+2 \sqrt{2}\right)=\sqrt{2}\cdot 4\sqrt{2}=8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ