Nierozwiązywalne zadanie z procentów?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
124816
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 paź 2015, 23:16
Podziękowania: 1 raz

Nierozwiązywalne zadanie z procentów?

Post autor: 124816 »

Zastanawiałem się dzisiaj nad odpowiedzią poniższego problemu:

Zysk firmy spadł o 20%, mimo tego, że jej przychody wzrosły o 20%. O ile % zwiększyły się koszty?

Zysk = Przychody - koszty

Wydaje mi się, że nie da się tego rozwiązać, chyba, że po prostu ja czegoś nie widzę. Jakieś opinie?

Pozdrawiam
Michał
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Bez określenia jakiegoś stosunku (na przykład- jaki procent kosztów stanowi zysk) nie da się tego rozwiązać.

Niech zysk na początku stanowi 20% kosztów.
Wtedy (po zastosowaniu zależności: zysk=przychód - koszty):
20=120-100
i po zmianach:
16=144-128

Koszty wzrosły o 28%.

Niech zysk stanowi 40% kosztów.
Wtedy:
40=140-100
i po zmianach:
32=168-136

Koszty wzrosły o 36%.
124816
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 paź 2015, 23:16
Podziękowania: 1 raz

Re: Nierozwiązywalne zadanie z procentów?

Post autor: 124816 »

Właśnie dlatego nie byłem w stanie sobie z tym poradzić.
Dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ