Mam takie zadanie innego typu i nie mam pojęcia jak je rozwiązać.. Próbowałam już różnych rzeczy, czytałam rozwiązania w internecie, ale są one bardzo nie jasne. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaka jest taktyka na to zadanie?
Treść:
Cenę sukni ślubnej obniżono o p%. O ile procent należałoby podnieść nową cenę, aby suknia kosztowała tyle samo co przed obniżką?
a) p = 50
b) p = 60
c) p = 20
d) p = 36
Procenty, kl. 1 liceum
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
x---cena pierwotna
0,5 x----cena po obniżce o 50%
Tę cenę zwiększa się o k% i otrzymuje się cenę wyjściową x
\(0,5 x+ \frac{k}{100} \cdot 0,5x=x\\0,5 x(1+ \frac{k}{100})=x\;/:x\\0,5(1+ \frac{k}{100})=1\\1+ \frac{k}{100}=2\\ \frac{k}{100}=1\\k=100\;procent\)
a)
Cenę obniżoną o 50% trzeba podnieść o 100% aby wrócić do ceny pierwotnej.
(np.x=100 zł
po obniżce jest 50zł
trzeba podnieść o 50 zł czyli o 100% ceny obniżonej)
b)
x-cena pierwotna
0,4x--cena po obniżce
Zwiększamy ją o k%,czyli o k/100 i wracamy do x
\(0,4x+ \frac{k}{100} \cdot 0,4x=x\\0,4x(1+ \frac{k}{100})=x\\1+ \frac{k}{100}= \frac{10}{4}\\ \frac{k}{100}= \frac{5}{2}-1\\ \frac{k}{100}= \frac{3}{2}\\k= \frac{300}{2}=150\;procent\)
0,5 x----cena po obniżce o 50%
Tę cenę zwiększa się o k% i otrzymuje się cenę wyjściową x
\(0,5 x+ \frac{k}{100} \cdot 0,5x=x\\0,5 x(1+ \frac{k}{100})=x\;/:x\\0,5(1+ \frac{k}{100})=1\\1+ \frac{k}{100}=2\\ \frac{k}{100}=1\\k=100\;procent\)
a)
Cenę obniżoną o 50% trzeba podnieść o 100% aby wrócić do ceny pierwotnej.
(np.x=100 zł
po obniżce jest 50zł
trzeba podnieść o 50 zł czyli o 100% ceny obniżonej)
b)
x-cena pierwotna
0,4x--cena po obniżce
Zwiększamy ją o k%,czyli o k/100 i wracamy do x
\(0,4x+ \frac{k}{100} \cdot 0,4x=x\\0,4x(1+ \frac{k}{100})=x\\1+ \frac{k}{100}= \frac{10}{4}\\ \frac{k}{100}= \frac{5}{2}-1\\ \frac{k}{100}= \frac{3}{2}\\k= \frac{300}{2}=150\;procent\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
c)
x---cena wyjściowa
0,8x---cena po obniżce o 20%
k%=k/100 wysokość podwyżki potrzebnej do powrotu ceny x
\(0,8x+ \frac{k}{100} \cdot 0,8x=x\;/:x\\
0,8+ \frac{k}{100} \cdot 0,8=1\;/:0,8\\1+ \frac{k}{100}=1,25\\ \frac{k}{100}=0,25\\k=25\;procent\)
d)
\(0,64x---cena\;po\;obniżce\;o\;36\;procent\)
\(0,64x+ \frac{k}{100} \cdot 0,64x=x\;/\cdot 100\\
64x+\frac{64kx}{100}=100x\\ \frac{64k x}{100}=36x\\ \frac{64 k}{100}=36\\64k=360\\k=56 \frac{1}{4}\;procent\)
x---cena wyjściowa
0,8x---cena po obniżce o 20%
k%=k/100 wysokość podwyżki potrzebnej do powrotu ceny x
\(0,8x+ \frac{k}{100} \cdot 0,8x=x\;/:x\\
0,8+ \frac{k}{100} \cdot 0,8=1\;/:0,8\\1+ \frac{k}{100}=1,25\\ \frac{k}{100}=0,25\\k=25\;procent\)
d)
\(0,64x---cena\;po\;obniżce\;o\;36\;procent\)
\(0,64x+ \frac{k}{100} \cdot 0,64x=x\;/\cdot 100\\
64x+\frac{64kx}{100}=100x\\ \frac{64k x}{100}=36x\\ \frac{64 k}{100}=36\\64k=360\\k=56 \frac{1}{4}\;procent\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.