Maszyny, klienci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ExtinctioN
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 22 wrz 2013, 16:28
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Maszyny, klienci

Post autor: ExtinctioN »

1.Koszt jednej pracy maszyny A wynosi 25 zł, zas maszyny B - 40zł. Przy wykonywaniu zamowienia pracowaly obie maszyny, przy czym maszyna A o 5h dłuzej. Koszt wyniosl 775 zł. Ile godzin pracowala kazda z maszyn?
2.Klient kupil samochod.Z prospektu wynika ze zuzywa 7l/100 km paliwa na szosie i 1l/100km w miescie. Po przejechaniu 1500km okazalo sie ze spalił 132 litry benzyny.Ile kilometrów przejechał w miescie?
3.Rozwój płodu powyzej dwunastego tygodnia zycia moze byc przyblizony przez formułę L=1,53 t - 6,7, gdzie L jest długością w cm, a t - wiekiem w tygodniach. Oblicz wiek płodu, którego dlugosc wynosi 28 cm
4. Samochod dostawczy został zakupiony za 90 000zł Po 12 latach odsprzedał go za 13 000 zł. Zakladając ze wartosc samochodu malała liniowo w czasie, napisz wzor tej zaleznosci. Kiedy samochod byl wart 50 000zł?
5. Na wykonanie prostokątnej wylweki o grubości 10 cm zużyto 6m\(^3\) betonu Długośc prostokąta jest 2 razy większa od szerokości. Znajdz jego wymiary.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Maszyny, klienci

Post autor: eresh »

ExtinctioN pisze:1.Koszt jednej pracy maszyny A wynosi 25 zł, zas maszyny B - 40zł. Przy wykonywaniu zamowienia pracowaly obie maszyny, przy czym maszyna A o 5h dłuzej. Koszt wyniosl 775 zł. Ile godzin pracowala kazda z maszyn?

x+5 - liczba godzin pracy maszyny A
x - liczba godzin pracy maszyny B

\((x+5)\cdot 25+40x=775\\
25x+125+40x=775\\
65x=650\\
x=10\)


maszyna A pracowała 15 godzin, maszyna B - 10
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Maszyny, klienci

Post autor: eresh »

ExtinctioN pisze: 3.Rozwój płodu powyzej dwunastego tygodnia zycia moze byc przyblizony przez formułę L=1,53 t - 6,7, gdzie L jest długością w cm, a t - wiekiem w tygodniach. Oblicz wiek płodu, którego dlugosc wynosi 28 cm

\(L=1,53t-6,7\\
28=1,53t-6,7\\
34,7=1,53t\\
t=\frac{3470}{153}\\
t\approx 22,7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Maszyny, klienci

Post autor: eresh »

ExtinctioN pisze: 2.Klient kupil samochod.Z prospektu wynika ze zuzywa 7l/100 km paliwa na szosie i 1l/100km w miescie. Po przejechaniu 1500km okazalo sie ze spalił 132 litry benzyny.Ile kilometrów przejechał w miescie?
na pewno taka jest treść zadania?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Maszyny, klienci

Post autor: Binio1 »

5. Na wykonanie prostokątnej wylweki o grubości 10 cm zużyto 6m3 betonu Długośc prostokąta jest 2 razy większa od szerokości. Znajdz jego wymiary.
\(x\) - szerokosc prostokata

\(0.1*x*2x = 6\)
\(0.2x^{2} = 6\)
\(2x^{2} = 60\)
\(x = \sqrt{30} \approx 5.48\)
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Post autor: Binio1 »

Samochod dostawczy został zakupiony za 90 000zł Po 12 latach odsprzedał go za 13 000 zł. Zakladając ze wartosc samochodu malała liniowo w czasie, napisz wzor tej zaleznosci. Kiedy samochod byl wart 50 000zł?

\(\begin{cases} a\cdot 0 + b = 90000 \\ 12a+b = 13000 \end{cases}\)

\(b=90 000\)

\(12a = 13000 - 90000\)
\(a = -\frac{77000}{12}\)

Wzor zaleznosci:
\(y = -\frac{77000}{12}x + 90000\)

\(-\frac{77000}{12}x+90000 = 50000\)
\(x \approx 6.234\)

Odpowiedź: Wartosc 50000 zl zostala osiagnieta w 6 miesiacu od zakupu

ODPOWIEDZ