alkohol i procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

alkohol i procenty

Post autor: heja »

Mam 10l.alkoholu 85%.Ile trzeba dolać wody,żeby uzyskać alkohol 55%?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- ilość dolanej wody (w litrach)

\(85\%\cdot10=55\%\cdot(10+x)\\0,85\cdot10=0,55(10+x)\\8,5=5,5+0,55x\\0,55x=3\\x=5,(45)\)

Trzeba dolać prawie 5,5 litra wody
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Re: alkohol i procenty

Post autor: heja »

Wielkie dzięki.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ