Zadania z trescia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ExtinctioN
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 22 wrz 2013, 16:28
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Zadania z trescia

Post autor: ExtinctioN »

1. Dwutomowa książka miała cenę 60 zł łącznie za oba tomy. Kupiłeś pierwszy tom z rabatem 15%, a drugi z rabatem 10%. Zapłaciłeś 52,25 zł. Znajdź cenę każdego z tomów.

2.Wskaż liczbę x, dla której trzykrotność 75 % tej liczby jest równa 25 procent powiększonej o 2 liczby x.

3.Dwutomowa książka miała cenę 60 zł łącznie za oba tomy. Kupiłeś pierwszy tom z rabatem 15%, a drugi z rabatem 10%. Zapłaciłeś 52,25 zł. Znajdź cenę każdego z tomów.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
X---cena początkowa I tomu
y---cena początkowa drugiego tomu
Rozwiąż układ równań:\(\begin{cases}x+y=60\\0,85x+0,90y=52,25\end{cases}\)
Otrzymasz x=35 i y=25
2)
\(3 \cdot 0,75x=0,25 \cdot (x+2)\)
Tu x=0,25
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ExtinctioN
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 22 wrz 2013, 16:28
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: ExtinctioN »

1 mi wyszło ładnie, w drugim -2,19 chyba coś sknociłem
ExtinctioN
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 22 wrz 2013, 16:28
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: ExtinctioN »

JUz mi wyszło:)
Wybacz, w 3 zadaniu treśc miała brzmieć
Za 60 biletów do kina zapłacono 368 zł BIlet dla doroslego kosztował 8 zł a dla dziecka był o 40 % tanszy
Ile kupiono biletow dla dorosłych a ile dla dzieci
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

x - liczba biletów dla dorosłych
y - liczba biletów dla dzieci

\(x+y=60\\
y=60-x\)


\(8x+(8-0,4\cdot 8)y=368\\
8x+4,8y=368\\
8x+4,8(60-x)=368\\
8x+288-4,8x=368\\
3,2x=80\\
x=25\\
y=35\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ