Trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Trygonometria

Post autor: anison »

Wyrażenie 3sin³αcosα + 3sinαcos³α może być przekształcone do postaci:

A. 3, B.3sinαcosα, C. 3sin³αco³sα, D. 6sin^4αcos^4α
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(3\sin^3\alpha\cos\alpha+3\sin\alpha\cos^3\alpha=3\sin\alpha\cos\alpha(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha)=3\sin\alpha\cos\alpha\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ