Trójkąt ABC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Trójkąt ABC

Post autor: anison »

W trójkącie ABC, w którym |AC| = |BC, na boku AB wybrano punkt D taki, że |BC=|CD| oraz |kątACD| = 21stopni.
Rysunek - zadanie 16 - http://jakzdacmaturezmatematyki.pl/file ... _PP_NM.pdf
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(|\angle DCB|=|\angle CBA|=|\angle CAB|=\alpha\\
\alpha+21^{\circ}+\alpha+\alpha=180^{\circ}\\
3\alpha =159^{\circ}\\
\alpha =53^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ