Udowodnij, że dla dowlonych liczb rzeczywistych!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Udowodnij, że dla dowlonych liczb rzeczywistych!

Post autor: anison »

Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y prawdziwa jest nierówność 3x² + 5y² - 4xy >/(większe bądź równe:)) 0.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(3x^2+5y^2-4xy=2x^2+y^2+(x^2-4xy+(2y)^2)=2x^2+y^2+(x-2y)^2\geq 0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Trzeba przedstawić wyrażenie jako sumę kwadratów,bo kwadraty liczb są nieujemne.
\(3x^2+5y^2-4xy=(x^2-4xy+(2y)^2)+2x^2+y^2=(x-2y)^2+2x^2+y^2\ge 0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ