autokar i prosta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
autokar i prosta
1) Wynajęcie autokaru na wwycieczkę kosztuje 600 zł. Zaplanowano że na wycieczkę pojedzie cała klasa a koszt autokaru zostanie równo podzielony na wszystkich
uczniów. Ostatecznie na wycieczkę nie mogło pojechać 5 uczniów przez co koszt wzrósł o 6 zł na jedną osobę. Oblicz ilu uczniów liczy ta klasa.
2) Dane są proste y=x+2, y=x+4, y=1/2x-2.Punkty przecięcia prostych są wierzchołkami trójkąta ABC.Oblicz obwód tego trójkąta.
uczniów. Ostatecznie na wycieczkę nie mogło pojechać 5 uczniów przez co koszt wzrósł o 6 zł na jedną osobę. Oblicz ilu uczniów liczy ta klasa.
2) Dane są proste y=x+2, y=x+4, y=1/2x-2.Punkty przecięcia prostych są wierzchołkami trójkąta ABC.Oblicz obwód tego trójkąta.
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
- Podziękowania: 54 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wyznacz punkty wspólne prostych,będą to wierzchołki trójkąta.
\(\begin{cases} y=x+2\\y=0,5x-2\end{cases}\)
\(x+2=0,5x-2\\0,5x=-4\\x=-8\;\;\;to\;\;\;y=-6\\
A=(-8;-6)\)
\(\begin{cases} y=0,5x-2\\y=-x+4\end{cases}\)
\(0,5x-2=-x+4\\1,5x=6\\x=4\;\;\;\;i\;\;\;y=0\\B=(4;0)\)
\(\begin{cases}y=x+2\\y=-x+4 \end{cases}\)
\(x+2=-x+4\\2x=2\\x=1\;\;\;\;to\;\;\;y=3\\C=(1;3)\)
Policz długości |AB|,|AC| i |BC|
\(|AB|= \sqrt{(4+8)^2+(0+6)^2}= \sqrt{144+36}= \sqrt{180}=6 \sqrt{5}\)
\(|AC|= \sqrt{9^2+9^2}= \sqrt{81\cdot 2}=9 \sqrt{2}\)
\(|BC|= \sqrt{9+9}=3 \sqrt{2}\)
Obwód:
\(OBW=6 \sqrt{5}+9 \sqrt{2}+3 \sqrt{2}=12 \sqrt{2}+6 \sqrt{5}\)
\(\begin{cases} y=x+2\\y=0,5x-2\end{cases}\)
\(x+2=0,5x-2\\0,5x=-4\\x=-8\;\;\;to\;\;\;y=-6\\
A=(-8;-6)\)
\(\begin{cases} y=0,5x-2\\y=-x+4\end{cases}\)
\(0,5x-2=-x+4\\1,5x=6\\x=4\;\;\;\;i\;\;\;y=0\\B=(4;0)\)
\(\begin{cases}y=x+2\\y=-x+4 \end{cases}\)
\(x+2=-x+4\\2x=2\\x=1\;\;\;\;to\;\;\;y=3\\C=(1;3)\)
Policz długości |AB|,|AC| i |BC|
\(|AB|= \sqrt{(4+8)^2+(0+6)^2}= \sqrt{144+36}= \sqrt{180}=6 \sqrt{5}\)
\(|AC|= \sqrt{9^2+9^2}= \sqrt{81\cdot 2}=9 \sqrt{2}\)
\(|BC|= \sqrt{9+9}=3 \sqrt{2}\)
Obwód:
\(OBW=6 \sqrt{5}+9 \sqrt{2}+3 \sqrt{2}=12 \sqrt{2}+6 \sqrt{5}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
@Galen masz anielską cierpliwość, ja bym już nie wytrzymał
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl