suma kwadratów trzech kolejnych liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
scizor13
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 284
Rejestracja: 15 lis 2014, 11:46
Lokalizacja: Zamość
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

suma kwadratów trzech kolejnych liczb

Post autor: scizor13 »

zad. 2
Udowodnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych nie może kwadratem liczby naturalnej

jeżeli przyjmiemy za liczbe n, to po zsumowaniu powstaje nam takie coś: \(3n^2+6n+5\) i co dalej ?
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

Kwadrat przy dzieleniu przez \(3\) daje resztę \(0\) lub \(1\) a liczba którą napisałeś daje resztę \(2\)
scizor13
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 284
Rejestracja: 15 lis 2014, 11:46
Lokalizacja: Zamość
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: scizor13 »

a skąd reszta 0 ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

każda liczba przy dzieleniu przez 3 daje resztę 0,1 lub 2.
czyli k=3l lub k=3l+1 lub k=3l+2
jeśli \(k=3l\) to \(k^2= 3m\) (tu właśnie reszta 0)
jeśli \(k=3l+1\) to \(k^2=3m+1\) (reszta 1)
jeśli \(k=3l+2\) to również \(k^2=3m+1\) (reszta 1)
marta2209
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 mar 2015, 23:06
Płeć:

Re: suma kwadratów trzech kolejnych liczb

Post autor: marta2209 »

A czy teza tego zadania wynika również z tego, że wyróżnik wyrażenia 3n^2+6n+5 jest ujemny?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie wynika.
marta2209
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 mar 2015, 23:06
Płeć:

Post autor: marta2209 »

Jak to uzasadnić?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie można uzasadniać, że nie jesteśmy wielbłądami.
Po prostu wyróżnik nie ma tu nic do rzeczy.
ODPOWIEDZ