Dany wielomian!!!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
danielus1105
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 249
Rejestracja: 22 lis 2011, 11:08
Podziękowania: 177 razy
Płeć:

Dany wielomian!!!

Post autor: danielus1105 »

Dany jest wielomian W(x) =x^4+nx^3+kx^2+mx+3. Wyznacz wszystkie wartości parametrów n, m, k, dla których reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x^2-2x-3) jest równa R(x)=2x+5 i jednym z pierwiastków jest liczba 2.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(W(x)=x^4+nx^3+kx^2+mx+3\)

\(W(2)=0\\x^2-2x-3=(x-3)(x+1)\\W(x)=(x-3)(x+1)\cdot P(X)+2x+5\\W(3)=2\cdot3+5=11\\W(-1)=2\cdot(-1)+5=3\)

\(\begin{cases}16+8n+4k+2m+3=0\\81+27n+9k+3m+3=0\\1-n+k-m+3=0\end{cases}\)

\(\begin{cases}8n+4k+2m=-19\\27n+9k+3m=-73\\-n+k-m=-4\end{cases}\)
Girion
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 21 cze 2014, 21:07
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Post autor: Girion »

Nie rozumiem, czemu nie można napisać tego równania tak:

\(W(x)=(x-3)(x+1)(x-2) \cdot K(x)+2x+5\)

\(W(3)=11\)
\(W(-1)=3\)
\(W(2)=9\)
i dopiero potem podstawiać...

Będzie poprawnie??? :?:
ODPOWIEDZ